Als je Windows koopt via School, vereniging of als bedrijf dan koop je deze veelal met een VLK licentie ook wel "Volume License Key". Iedere licentie die je op een andere wijze dan die wijze verkrijgt betreft een Retail of OEM licentie. Retail licenties herken je aan de prijs vaak meer dan € 200,00 voor de goedkoopste (Windows 7 Home Premium) de goedkoopste methode is de OEM (Original equipment manufacturer), hierbij is de goedkoopste Windows (Windows 7 Home Premium) voor net geen € 90,00 verkrijgbaar.
In beide gevallen (OEM als Retail) kan en mag de licentiecode slechts één keer worden gebruikt, is je computer aan vervanging toe dan mag je dus officieel de licentiecode bij OEM niet meenemen. In geval van Retail mag dit wel maar ben je verplicht de versie op de oude computer te verwijderen.
Het voordeel van Retail ten opzichte van OEM is dat je bij Retail, voor ondersteuning bij Microsoft terecht kunt. In geval van OEM dien je, jezelf te wenden tot de verkoper en is deze verplicht je te helpen. OEM mag tevens officieel niet los worden verkocht ondanks dat dit veelal wel plaatsvindt.
Windows XP wordt niet langer verkocht, de licentiecodes die men vandaag de dag koopt zijn reeds meerdere malen gebruikt (in de meeste gevallen) en hebben als mogelijke resultaat dat Microsoft bij heractivatie de licentie als illegaal bestempeld waarna Windows na x-dagen niet langer zal functioneren ook niet bij telefonische heractivatie.